Välkommen till centrala Guldheden

En populär mötesplats i Guldheden

Om Dr Fries Torg

Med. dr. Robert Fries (1840-1908) kom som läkare till Göteborg 1869. Han hade studerat medicin vid Uppsala universitet men även utomlands, främst i Wien. Hans doktorsavhandling hade titeln Om svampbildningar på människans hud och däraf orsakade sjukdomar.

Fries var verksam i Göteborg i 30 år, sedan återvände han till Uppsala. Han var en synnerligen omtyckt och kunnig läkare. Kollegorna uppskattade hans goda omdöme och klarsyn. Han hade ett strålande humör och ägde förmågan att överföra sin egen ljusa optimism till omgivningen. Hans patienter tyckte mycket om hans sjukbesök och någon lär ha yttrat: ”den bästa medicinen är att ha dr Fries vid sjuksängen.”

Fries tillhörde den kända botanistfamiljen Fries. Hans far var den berömde professor Elias Fries (1794-1878), vilken näst efter Linné räknas som den främste inom botaniken. Elias Fries Systema mycologicum (Svampsystemet) blev normgivande ifråga om svampars namngivning. Robert Fries gjorde ett stort vetenskapligt arbete om hattsvampar i göteborgstrakten.

Fries åtnjöt ett mycket högt anseende. Han var ledamot av stadsfullmäktige 1877-80, av styrelsen för Göteborgs högskola 1889-98 samt av hälsovårdsnämnden.

Södra Guldheden var det första stora området som byggdes efter andra världskriget. Stadsfullmäktige beslöt 1949 att gatorna skulle få namn efter bemärkta läkare och sjuksköterskor.

Dr Fries Torg ritades av arkitekterna Brolid och Wallinder.

Från Facebook

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

3 dagar sedan

Dr Fries Torg

Passa på och fynda fina gröna växter hos Guldblomman, grönt är skönt! Trevlig helg! ... Läs merSe mindre

Passa på och fynda fina gröna växter hos Guldblomman, grönt är skönt! Trevlig helg!Image attachment

3 dagar sedan

Dr Fries Torg

Arbetar du inom förskolan? Här nedan finns information om vad som gäller hos oss på Guldhedens bibliotek under Covid-19.

För att undvika smittrisk tar vi på biblioteken i Göteborg inte emot större förskolegrupper under hösten 2020.

Däremot tar vi gärna emot en pedagog tillsammans med max 3 barn. Ni kommer som vanligt under bibliotekets öppettider och behöver inte höra av er innan.

Vill ni att vi hjälper till att plocka ihop böcker till er avdelning så gör vi gärna det.
Kontakta oss då på telefon eller via e-post och beskriv vilken förskola och avdelning det gäller, samt ungefär hur många böcker som behövs. Hör gärna av er några dagar innan ni vill ha böckerna. Ni hämtar böckerna här på biblioteket.
Ni behöver ha ett bibliotekskort som är knutet till er avdelning som vi kan låna ut böckerna på. Förskolor har sex veckors lånetid. Saknar ni ett bibliotekskort hjälper vi er med det här på biblioteket.

Håll koll på ny information på bibliotekets hemsida, eller kontakta oss för att veta vad som gäller.

Välkomna till oss på Guldhedens bibliotek!
... Läs merSe mindre

1 vecka sedan

Dr Fries Torg

Snart vecka 38, veckans prisvärda varor hittar du på Hemköp Dr Fries Torg.
Trevlig helg🍁Veckans varor
... Läs merSe mindre

Snart vecka 38, veckans prisvärda varor hittar du på Hemköp Dr Fries Torg.
Trevlig helg🍁

2 veckor sedan

Dr Fries Torg

Nya hållplatser för bokbussarna! Våra nya bokbussar börjar rulla på Göteborgs gator den 7 september och det innebär att vi uppdaterat bussens turer. Flera nya hållplatser har tillkommit och några har fallit bort och vi hoppas fler göteborgare får möjlighet att besöka bussarna. Du kan se hållplatskartan och tidtabellen på goteborg.se/bokbussen

Följ bokbussarna på Instagram @bokbussgbg för att få reda på allt kul som händer ombord!
... Läs merSe mindre

3 veckor sedan

Dr Fries Torg

Fin utställning i september på Guldhedens bibliotek!I september har vi en fantastiskt fin utställning av Ksenia Vorobievas målningar och teckningar här på biblioteket!

Läs om henne och hennes konst här: www.konst.se/artistvox
... Läs merSe mindre

Fin utställning i september på Guldhedens bibliotek!
Ladda fler

Dr Fries Torg